Tahukah anda…

Bahawa sistem pundi kencing wanita dipengaruhi oleh perubahan dalaman mereka.

Oleh itu, masalah lemah kawalan kencing boleh melibatkan wanita di semua peringkat umur.

Ketahui lagi

just an icon

Wanita tidak kira muda atau tua mengalami masalah
lemah kawalan kencing. Terdapat pelbagai sebab yang
boleh menyebabkan wanita menghadapi masalah ini.

Mengapa Wanita?

Wanita zaman kini mempunyai kebebasan dari segi seksual berbanding dahulu kala. Walaupun kita telah mengetahui tentang penyakit HIV, STD dan kepentingan penggunaan kondom, sudah pasti terdapat masalah kesihatan yang perlu kita ambil lebih perhatian.

Anda akan menjadi lebih mudah terdedah kepada bakteria-bakteria asing dan berbahaya apabila menjalani hubungan seks. Bakteria-bakteria tersebut akan bertindak dangan badan kita yang akan menjurus kepada masalah lemah kawalan kencing serta infeksi pundi kencing.

Gabungan infeksi bakteria, kekurangan air di dalam badan, serta iritasi pundi kencing daripada pengambilan alkohol pada malam sebelumnya, meningkatkan risiko penyakit.

Obesiti, tidak sihat, sembelit dan pengambilan pelbagai jenis ubat juga boleh menyebabkan masalah ini berlaku dalam kalangan wanita.

Berbincanglah dengan doktor atau pakar kesihatan anda untuk mereka mengenalpasti punca-punca masalah lemah kawalan kencing dan langkah-langkah unutk mengawal dan membaik pulih keadaan yang anda alami.

Sila rujuk bahagian Petua Nutrisi dan Gaya Hidup untuk membantu wanita menangani dan mengawal masalah lemah kawalan kencing.

Tip-tip Nutrisi dan Gaya Hidup

Mungkin ia tidak kelihatan seksi tapi…

Buang air kecil setelah anda melakukan persetubuhan. Hal ini sekali gus mengalirkan keluar bakteria yang memasuki uretra anda lantas mengelakkan daripada sebarang infeksi. Kemudian, bersihkan kawasan di sekeliling uretra tersebut.

Peraturan pemakanan

Segelintir makanan boleh mengganggu pundi kencing anda. Buah-buahan sitrus, tomato dan makanan pedas akan memberikan kesan buruk kepada pundi kencing anda. Anda akan mendapat tahu makanan apa yang mengganggu masalah lemah kawalan kencing anda dengan membuat satu diari pundi kencing.

Segelas cukup banyak

Alkohol dan kafein sememangnya menjadi satu keperluan dalam kehidupan wanita. Kedua-duanya boleh memburukkan keadaan pundi kencing di samping membuatkan badan anda dehidrasi. Pastikan anda minum air dengan kuantiti yang banyak tidak kira masa. Adalah lebih baik jika anda minum satu gelas air kosong untuk setiap gelas air kopi atau minuman alkohol yang anda minum. Anda pasti akan berasa puas hati dengan hasilnya kelak.

Makan makanan yang baik

Makan makanan yang bernutrisi tinggi, termasuklah serat untuk kebaikan usus, protein untuk kebaikan otot-otot dan minum air dengan banyak (1.5 liter sehari) untuk memastikan kelancaran sistem dalaman anda. Mereka yang mengamalkan pemakanan sebegini akan menjadi lebih sihat, panjang umur dan mengurangkan risiko daripada menghidap penyakit seperti kencing manis (punca utama bagi masalah lemah kawalan kencing).

Jaga tubuh penting anda

Lap dari depan ke belakang dan basuh kemaluan anda setiap kali selepas mandi.