Tahukah anda …

Bahawa sistem pundi kencing wanita dipengaruhi oleh perubahan dalaman mereka.

Oleh itu, masalah lemah kawalan kencing boleh melibatkan wanita di semua peringkat umur.

Ketahui lagi

just an icon

Tubuh anda mengalami pelbagai perubahan yang menakjubkan serta
penuh misteri untuk membolehkan anda melahirkan anak.

Ketika bayi dalam kandungan membesar, ia akan memberi tekanan pada
pundi kencing ibunya. Bersin, batuk mahupun ketawa akan menambahkan
lagi tekanan pada pundi kencing menyebabkan seseorang itu terkucil.

Mengapa ketika mengandung?

Masalah lemah kawalan kencing adalah keadaan yang biasa dialami ketika seseorang itu mengandung.

Badan anda memerlukan lebih darah dan nutrien daripada biasa pada peringkat awal hamil. Ini antara punca Mengapa wanita mengandung sering’mengidam’. Minum banyak air kerana anda akan berasa sangat dahaga. Bagi sesetengah wanita, hormon di dalam badan akan mengganggu signal dari pundi ke otak lantas anda terasa ingin segera pergi ke tandas. Pundi kencing yang penuh juga menyumbang kepada berlakunya masalah terkucil ini.

Kebanyakan wanita mengalami masalah lemah kawalan kencing pada trimester ketiga, apabila kandungan sudah membesar secara drastik dan menambahkan tekanan pada pundi kencing anda. Hal ini bukan sahaja menambahkan tekanan pada pundi anda, tetapi juga mengurangkan kuantiti urin yang boleh ditampung dan membuatkan anda kerap ke tandas. Tekanan berat yang berlaku pada otot lantai pelvik menyebababkan masalah lemah kawalan ini berlaku.

Bincanglah dengan doktor atau pakar kesihatan anda supaya dapat membantu anda mengawal dan mengurus masalah lemah kawalan kencing semasa mengandung.

Lihat Petua Nutrisi dan Gaya Hidup di bawah untuk mengetahui cara mengurus dan mengawal masalah ini untuk wanita hamil.

Tip-tip Nutrisi dan Gaya Hidup

Minum banyak air

Pergi ke tandas setiap setengah jam sememangnya menjengkelkan, tetapi kepekatan urin boleh menyebabkan iritasi pada pundi kencing dan memburukkan lagi keadaan. Walau bagaimanapun, cuba tahan air kencing anda untuk menambahkan kapasiti pundi anda dan jangan terlalu segera untuk pergi ke tandas.

Lawatan ke tandas

Gerakkan badan anda ke depan dan belakang untuk mengosongkan pundi anda. Hal ini membantu mengalihkan tekanan kandungan anda supaya pundi kencing dapat dikosongkan kesemuanya serta mengurangkan kekerapan anda untuk ke tandas.

Senaman Otot Lantai Pelvik

Senaman ini apabila dilakukan ketika hamil boleh meningkatkan kawalan pundi kencing dan membantu anda ketika melahirkan anak. Berterusan dalam melakukan senaman otot lantai pelvik ini juga akan mempercepatkan proses anda untuk sembuh selepas melahirkan anak.

Urutan Perineal

Cuba lakukan senaman perineal pada minggu ke-34 ketika anda hamil. Perineum anda (tisudan otot di antara faraj dan dubur) boleh tercedera atau dikoyakkan ketika proses kelahiran bayi. Lebih sedikit kecederaan atau kawasan yang dikoyakkan, lebih mudah otot lantai pelvik anda pulih atau kembali ke keadaan asal.

Berapakah berat badan anda kini?

Berat badan anda boleh menyumbang kepada impak yang serius pada pundi kencing dan otot lantai pelvik anda. Penambahan berat badan juga berlaku apabila hormon anda di dalam keadaan tidak menentu dan kandungan anda semakin membesar. Jadi, perhatikan pada pembesaran kandungan dan juga anda supaya anda tidak perlu bertungkus-lumus menurunkan berat badan apabila bayi anda dilahirkan.

Peraturan pemakanan

Segelintir makanan boleh mengganggu pundi kencing anda. Buah-buahan sitrus, tomato dan makanan pedas akan memberikan kesan buruk kepada pundi anda. Anda akan mendapat tahu makanan apa yang mengganggu masalah lemah kawalan kencing anda dengan membuat satu diari pundi kencing.

Dapatkan lebih serat

Dengan kandungan yang semakain membesar, sembelit akan sentiasa berlaku ketika mengandung. Tekanan pada otot lantai pelvik ketika meneran akan memberi kesan yang sangat buruk dan menyebabkan seseorang mengalami masalah lemah kawalan kencing. Mengambil lebih banyak serat dapat mengurangkan daripada berlakunya sembelit. Buah-buahan dan sayuran segar merupakan makanan yang kaya dengan serat dan penting untuk kesihatan usus anda.